fugelhelling

‘Fugelhelling’ bij PCOB Grootegast

 GROOTEGAST – De PCOB Afdeling Grootegast- Oldekerk/Niekerk had onlangs vogels centraal tijdens haar ledenvergadering in herberg In de Groote Gast. De heer en mevrouw de Vries uit Drachten hielden een dialezing over de Fugelhelling in Ureterp.

De Fugelhelling is een soort ziekenhuis, maar dan voor vogels. Hier worden allerlei zieke, ondervoede en gewonde vogels binnen gebracht, die op verschillende manieren behandeld worden.

Eerst komen ze op de ‘intensive care’ waar ze onderzocht worden en zo nodig worden bijgevoerd tot ze weer zelfstandig kunnen eten. Daarna komen ze in de grote opvang totdat ze weer uitgezet kunnen worden. De zieke vogels kunnen bijvoorbeeld bacteriën hebben opgelopen door beten van roofdieren, gewonde vogels kunnen verstrikt geraakt zijn in een draad of verkeersslachtoffer zijn geworden.

Ook worden er veel vogels door de dierenambulance gebracht of dieren die getroffen zijn door vervuild water. Winterleed is onder meer ondervoeding en vastvriezen aan het ijs. In het voorjaar zijn veelal jonge vogels die binnengebracht worden. De Fugelhelling is vooral begonnen met de opvang van diverse soorten uilen.

Bij beschermde vogels wordt een registratie bijgehouden, wat opgestuurd wordt naar Den Haag. Later zijn er steeds meer soorten vogels bijgekomen. Onderhoud, schoonmaken en voederen gebeurt veelal door vrijwilligers. Ook krijgen schoolleerlingen voorlichting over de opvang van vogels. De eerstvolgende bijeenkomst is op 14 december .

Artikel geplaatst door ggeersing op 24-11-11 12:54.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Westerkwartier via:
Advertentie
advertentie
Advertentie