PCOB Zuidhorn

PCOB-Zuidhorn: ‘Genieten van trip’

ZUIDHORN – De recente najaarsreis van de PCOB-Zuidhorn naar Westerwolde was een succes. De bus was met 60 personen bijna vol. Helaas moesten er enkele leden afzeggen vanwege problemen met hun gezondheid.

Door de grote afwisseling in landschappen en de rijke historie is Westerwolde de moeite waard om te ontdekken. Zoals Smeerling, waar acht verspreid gelegen oude Saksische boerderijen uit de 17e en 18e eeuw samen de status van beschermd dorpsgezicht hebben. In Ter Apel gingen we naar het grootste nu nog resterende klooster in Groningen. In 1464 schonk Jacobus Wiltingh, pastoor in Garrelsweer en Loppersum, zijn Nederzetting Apell aan de orde van het Heilig Kruis onder voorwaarde dat op deze plek een klooster moest verrijzen. Er was ook nog een expositie van Henk Helmantel. De kerkzaal nog wordt elke zondag nog gebruikt.

In Bourtange zorgden gidsen voor een informatieve rondleiding. Omdat in de middeleeuwen onze voorouders de grondwaterstand nog niet beheersten, was deze streek een onbegaanbaar moerasgebied. Men kon alleen via de ‘Tange’ ( zandrug) met droge voeten door dit gebied. In maart 1580 kwam door het verraad van George van Lalaing, graaf van Rennenberg de stad Groningen weer in Spaanse hand. Teneinde de stad te bedwingen werd toen door prins Willem van Oranje opdracht gegeven om op de pas door het Bourtanger moeras, op de enige plaats waar twee karren elkaar op de iets verbrede zandrug konden passeren, een schans aan te leggen.

Op ‘de klei’ werd in Klein Ulsda hotel-restaurant ‘In den Stallen’ bezocht, gevestigd in een originele Oldamster stijlboerderij. Via mooie boerderijen, borgen en de haven van de Blauwe Stad in Midwolda ging het terug, met dank aan chauffeur Ko Niemeijer en Bouwie Huiting uit Winschoten, die deze reis hadden bedacht.

Artikel geplaatst door Silvan Vijver op 29-09-11 10:57.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Westerkwartier via:
Advertentie
advertentie
Advertentie