De preekstoel van de kerk in Den Horn.
De preekstoel van de kerk in Den Horn.

Open huis Oude Groninger Kerken

REGIO – Zondag 20 mei nodigen (bijna) alle kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken(SOGK) vertegenwoordigers van stichtingen e.d. uit om kennis te komen maken met de mogelijkheden van deze gebouwen.

Deze dag laten de kerken zien wat je er allemaal kunt doen: exposeren, een klassiek- of popconcert geven, verhalen vertellen, poëzie lezen, congresseren, verjaardagsfeest vieren, rouwen en trouwen – je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het kan in de kerk georganiseerd worden. En wat men veelal niet weet: tegen vaak hele schappelijke prijzen. Onder de noemer ‘de kerk als podium’ wil de stichting deze mogelijkheden laten zien.

Bij veel (culturele) organisaties is het bekend dat de SOGK-kerken gehuurd kunnen worden, maar bij vele ook nog niet. Vandaar het Open Huis op zondag 20 mei van 11.00 – 17.00 uur. Zo kunnen vertegenwoordigers van alle culturele instellingen in Groningen op eenvoudige wijze kennis komen maken met ‘de kerk als podium’. Op www.dekerkalspodium.nl staan alle deelnemende kerken vermeld.

Alle kerken van de SOGK hebben een beheerscommissie die bestaat uit vrijwilligers. Deze vrijwilligers staan klaar om alle wensen van huurders voor zover mogelijk te vervullen. Zo kan er bij veel kerken voor catering worden gezorgd en uiteraard helpt men ter plekke met de inrichting van de kerk, en verder allerlei hand-en-spandiensten.

Op de website www.groningerkerken.nl wordt een speciaal deel ingericht waarop potentiële huurders alle gegevens die voor hun als huurder van belang zijn, kunnen inzien. Zo kan men thuis al een selectie maken van de kerken geschikt voor het gewenste doel. Heeft een kerk vaste banken of niet, is er een geluidsinstallatie aanwezig, is er verwarming en is er wel een toilet……? Op deze wijze hopen we huurder en verhuurder beter op elkaar af te kunnen stemmen.

Mooie voorbeelden van ‘de kerk als podium’ zijn de ZomerJazzFietsTour en Terug naar het begin, beide festivals die gehouden worden in een aantal SOGK-kerken. Deze zomer vormen een aantal kerken in het Reitdiepgebied het podium voor de fototentoonstelling ‘Zeven keer zeven – nissen in kerken’ van fotograaf en beeldend kunstenaar Han Reeder: ook een mooi voorbeeld dat navolging verdient.

 

Artikel geplaatst door ggeersing op 13-05-12 09:38.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Westerkwartier via:
Advertentie
advertentie
Advertentie