Stenen maken in het museum
Stenen maken in het museum

Jarig Kloostermuseum Aduard trakteert

ADUARD – Dit jaar bestaat het kloostermuseum Aduard 15 jaar. Om dit te vieren worden alle BSO’s (buitenschoolse opvang) uitgenodigd om gratis naar het museum te komen om kloostermoppen te maken. Tot half juli kan een buiten- of naschoolse opvang (BSO/NSO) zich melden om met de kinderen vanaf groep 3 in de tuin van het museum te komen.

Er staat in deze tuin een replica van een middeleeuwse steenoven. Het is hier mogelijk om bakstenen te maken op dezelfde wijze als dat in de middeleeuwen gebeurde. Een kloostermop is een baksteen van 8 x 12 x 26 cm. De maat is afgeleid van de maat van de uit een steengroeve gehakte tufstenen. Pas veel later bedacht men dat het handiger was om bakstenen wat kleiner te maken.

Het is een heel gezellig werkje om een steenvorm te maken. De kinderen mogen de steen ook leuk versieren, zodat het een heel persoonlijk product wordt. Terwijl de kinderen lekker bezig zijn met de klei te werken, leren ze het een en ander over de geschiedenis.
De gevormde stenen moeten vervolgens gedurende minimaal 8 weken drogen en dan worden ze eind september in de steenoven gebakken. In oktober kunnen de gebakken stenen afgehaald worden.

Voor deelnemers zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Het moet redelijk weer zijn, in stromende regen kan het niet. Je blijft er niet schoon bij, de kleding moet tegen een stootje kunnen. En het kan alleen op afspraak, want er is tijd nodig voor de voorbereiding.

Meer informatie is te vinden op de website www.kloostermuseumaduard.nl

Artikel geplaatst door ggeersing op 4-06-12 09:53.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Westerkwartier via:
Advertentie
advertentie
Advertentie