Reekalf

Wandelen in gebieden Staatsbosbeheer met hond aan de lijn of zoek hondenlosloopgebied op

In de meeste gebieden van Staatsbosbeheer zijn honden van harte welkom, maar dan wel aan de lijn. Die regel is bedoeld om vogels of wild te beschermen en ook om ervoor te zorgen dat alle bezoekers zich buiten op hun gemak voelen.

Afgelopen week is op de Veluwe nog een reekalf dood gebeten door een loslopende hond. Door hun jachtinstinct gaan ze achter hazen, konijnen of reeën aan. Het komt ook voor dat ze door de hond worden gepakt en doodgebeten. Ook kunnen ze broedende vogels rustende dieren op de vlucht jagen.

Daarnaast zijn er ook allerlei locaties waar honden los mogen. Let op de borden bij de ingang van de natuurgebieden. Daarop staat altijd duidelijk aangegeven wat de regels zijn. De meeste bezoekers van natuurgebieden komen voor ontspanning en rust. Sommige van hen stellen het niet op prijs als een hond enthousiast tegen ze opspringt of blaffend op ze komt afrennen.

Vooral kinderen, zijn bang voor honden. Staatsbosbeheer wil graag dat iedereen zich in de natuur thuisvoelt, ook diegenen die een hond liever uit de weg gaan.

Grazende dieren
In gebieden waar dieren als paarden, runderen of schapen grazen, geldt altijd een aanlijngebod. In het belang van de loslopende grazers, maar óók in het belang van uw hond. In een beperkt aantal gebieden worden honden daardoor helemaal niet toegelaten.
Waar de hond wel mag loslopen
Om honden ook eens lekker te laten rennen heeft Staatsbosbeheer hondenlosloopgebieden ingericht. Deze liggen bijvoorbeeld in de buurt van steden, in bosgebiedjes in de buurt van dorpen of in recreatiegebieden waar andere bezoekers en de natuur weinig last hebben van loslopende honden.

Proef hondenbeleid noordelijke provincies
In natuurgebieden van Staatsbosbeheer in Drenthe, Groningen en Friesland komen bijna tweehonderd locaties waar honden mogen loslopen. Een globaal overzicht van hondenlosloopgebieden in de drie noordelijke provincies is nu al te vinden op de overzichtskaart. Voor meer info, kijk op: Staatsbosbeheer.

Ook op plaatsen waar honden mogen loslopen geldt dat de dieren wel onder appèl moeten blijven. Staatsbosbeheer heeft ook een folder uitgebracht over wandelen met honden in natuurgebieden in de noordelijke provincies.

Artikel geplaatst door Marita de Jong op 9-06-12 11:28.
Dit artikel is afkomstig van Da's Mooi.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Westerkwartier via:
Advertentie
advertentie
Advertentie