kerk  Leegkerk

Kerk Leegkerk wordt aangepakt

LEEGKERK – De 13e eeuwse kerk van Leegkerk ligt precies tussen stad en ommeland. Ten oosten van de kerk vormen Gravenburg, De Held en de suikerindustrie van Hoogkerk het décor, ten westen is er open grasland met vee, vogels en water.

Juist deze unieke plek, bereikbaar maar toch buiten, maakt de kerk zo geschikt voor vergaderingen, feesten en concerten. En ook als pleisterplaats voor toeristen kan de kerk uitstekend dienst doen. Om dit alles mogelijk te maken, werd gisteren gestart met een ambitieuze interne verbouwing.

De kerk van Leegkerk is al jaren een gewilde plek voor concerten en feesten. De kerk verkeert in goede bouwkundige staat, maar er is behoefte aan betere faciliteiten voor multifunctioneel gebruik. Jan Verrelst van awg architecten uit Antwerpen (ook betrokken bij één van de panden aan de Oostwand in Groningen) heeft met dat doel een gouden blok ontworpen van zes bij zes bij zes meter.

Binnen in het blok is ruimte voor een pantry, toiletten en opslag. Het blok heeft een trap; bovenop het blok wordt op termijn een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van de kerk en het gebied. Ook wordt een nieuw verwarmingssysteem geplaatst, er komt een afsluitbare wand tussen koor en schip, en nieuw meubilair en inventaris.

De interne verbouwing zal in het najaar klaar zijn. Daarna wordt de kerk van Leegkerk verhuurd door Bijzondere Locaties Groningen voor onder andere vergaderingen, brainstormsessies, concerten, bruiloften en partijen. Vanaf het voorjaar van 2013 fungeert de kerk ook als toeristische pleisterplaats, met een eigen theeschenkerij. Hier kun je een kopje thee of een glaasje wijn gaan drinken, lunchen of een heerlijk stukje taart eten. Ook wordt een fietssteunpunt ingericht, en zijn fiets- en wandelroutes in de kerk voorhanden.

Artikel geplaatst door ggeersing op 14-06-12 13:15.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Westerkwartier via:
Advertentie
advertentie
Advertentie