Uitzicht vanuit de toren van Hornhuizen.
Uitzicht vanuit de toren van Hornhuizen.

Eindpresentatie Landmerken in kerk Den Horn

HORNHUIZEN – Donderdag 7 juni is de eindpresentatie van Landmerken, een van de projecten die in 2008 subsidie uit het Waddenfonds heeft gekregen. Met de uitvoering van Landmerken werd de intense relatie tussen torens, kerkgebouwen, kerkhoven en omringend landschap hersteld en versterkt.
In 2009 werd begonnen met het eerste onderdeel: de restauratie van het bijzondere hek bij het kerkhof van Breede en wanneer deze zomer de kerktoren van Finsterwolde is opgeknapt en aangepast, is daarmee het project voltooid

In aanwezigheid van gedeputeerde van de provincie Groningen Wiebe van der Ploeg zal het resultaat van een aantal jaren werk in de acht Landmerkdorpen de revue passeren. Aan de hand van een aantal specifieke componenten uit het project Landmerken zal een aantal sprekers inzichtelijk maken wat het project inhoudt. Wat vormde de aanleiding wat was het doel en wat is het uiteindelijke resultaat van dit project en hoe draagt dit resultaat bij aan de aantrekkelijkheid voor bewoners, bezoekers, recreanten en toeristen.

De bij dit project betrokken dorpen zijn: Hornhuizen,Wierhuizen, Breede, Uitwierde, Termunten, Finsterwolde, Nieuw Beerta en Oldenzijl/Oosternieland. Sinds de start van het project eind juni 2009 is hard gewerkt op deze locaties. Op 7 juni kunnen de genodigden in Hornhuizen met eigen ogen zien wat sindsdien is gerealiseerd.
Na afloop van het officiële gedeelte van het programma kan men in en om de kerk van Hornhuizen een kijkje nemen. Bijvoorbeeld even wandelen in de herstelde slingertuin, de spannende toren beklimmen of het ommetje in het dorp verkennen..

Het project Landmerken omvat onder meer herstel van kerkhoven en kerkenpaden, realisatie van voorzieningen in kerken en kerktorens, realisatie van vier (uitkijk)kerktorens, ontwikkeling van wandelroutes rondom kerken, plaatsen van geocaches en de productie van toeristisch materiaal. Bij elk van de acht locaties werden communicatiemiddelen ontwikkeld, die variëren van folders en routes, tot infoborden/panelen, maar ook (zit)meubilair en infopanelen en uiteraard een website: www.landmerken.nl.

Landmerken is mogelijk gemaakt door financiering uit het Waddenfonds en financiële bijdragen van de provincie Groningen en de gemeenten De Marne, Eemsmond, Delfzijl en Oldambt. Het is een samenwerkingsproject van de Stichting Landschapsbeheer Groningen en de Stichting Oude Groninger Kerken.

Artikel geplaatst door ggeersing op 4-06-12 08:01.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Westerkwartier via:
Advertentie
advertentie
Advertentie